0002 – gépészet ágazat

A képzés során mind az érettségi vizsgára, mind a szakmai vizsgára felkészítünk. Választhatsz, hogy angol vagy német nyelvet szeretnél tanulni. Gyakorlott nyelvtanáraink segítenek abban, hogy középfokú nyelvvizsgabizonyítványt szerezz. A közismereti tantárgyak mellet számos szakmai tantárgyat fogsz tanulni és a tanműhelyben gyakorlati képzésben is részt veszel.

A gyakorlati foglalkozások során megismered az alapvető kézi és gépi forgácsolási eljárásokat. A tanműhelyen belül minden egyes műhelyben egyidőben 12 tanuló számára biztosítjuk a gyakorlati képzést. A gyakorlati foglalkozások során mindenki számára külön-külön biztosítjuk a szükséges alapanyagot, szerszámot, gépet, munkaruhát.

Naprakész tudással rendelkező szakoktatóink segítségével elsajátíthatod a gépész szakma mesterfogásait is.

A gépész elméleti tanórákon megismerkedsz a műszaki gyakorlatban alkalmazott kézi és számítógépes rajzkészítési technikákkal. Mechanikából megtanulod az egyszerű rendszerekre ható erőket kiszámítani. Gépészeti anyagok tantárgy megismerteti veled a fémes és nem fémes alapanyagokat, melyek a szerkezetek gyártásához választhatók. Ezen anyagok tulajdonságainak mérési lehetőségeit is kipróbálod, például ceruzánál vastagabb fémrudat gép segítségével szétszakítasz, hogy megismerd a felhasználás korlátait. Ezen tudások birtokában gépelemek tantárgyból több részből álló szerkezetek működését is megtanulhatod. Mindezeken túl számos technológiát mutatnak be tanáraid, amelyekkel alkatrészeket kialakítani, forgácsolni, szerelni fogsz gépész életed során.

A felsőoktatásba történő jelentkezés 2020-tól csak úgy lehetséges, hogy legalább egy középfokú nyelvvizsgával rendelkezel és egy emelt szintű érettségit teszel. A képzésre jelentkezők minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy ezeket a feltételeket teljesíteni tudják.

Ha megtetszett a fenti képzés, gyere el nyílt napjaink valamelyikére, hogy személyesen is betekintést kapj a képzés szakmai tartalmába!

A képzés végén gépgyártástechnológiai technikus komplex szakmai vizsgát fogsz tenni, ami sikeres teljesítését követően az alábbi tevékenységet ellátására leszel képes:

  • A gépek, mechanikai berendezések és alkatrészek gyártását, felhasználását, karbantartását és javítását műszakilag és minőségügyileg tervezni, irányítani és ellenőrizni az előírásoknak és szabályoknak megfelelő teljesítmény és működés biztosítása érdekében.
  • A gépek, mechanikai berendezések gyártási és szerelési költségeit, anyag- és munkaerő-szükségletét előzetesen tervezni.
  • A rendelkezésre álló berendezések elhelyezését és rendszerbe illesztését irányítani, az új berendezéseket üzembe helyezni, a gépeket termék- vagy műszakváltást megelőzően beállítani.
  • Az üzemzavarok, minőségi problémáit megszüntetni és kivizsgálni.
  • A zavartalan alapanyag-ellátást biztosítani és a gyártási feltételeket folyamatos fenntartani.
  • Az új termékek gyártását figyelemmel kísérni és a kezdeti problémákat (típushibák, technológiai és dokumentációs hiányosságok stb.) jelezni, azokat kiküszöbölni.
  • Gépek és mechanikai berendezések, létesítmények és alkatrészek kutatásával és fejlesztésével, illetve prototípusok tesztelésével kapcsolatos tevékenységeket végezni.
  • Új és módosított mechanikai berendezéseket, alkatrészeket, szerszámgépeket és vezérlőrendszereket, valamint pneumatikus és hidraulikus meghajtó-rendszereket összeállítani és helyszínen szerelni.
  • Gondoskodni arról, hogy a gépészeti tervek és az elkészült munka megfeleljen a műszaki leírásnak, a szabályoknak és a szerződési feltételeknek.
© 2019 PG

Please publish modules in offcanvas position.