logo150

0004 - Informatika és távközlés ágazat

Képzési idő: 5 év

Választható idegen nyelv: angol vagy német

 Kinek ajánljuk a képzést?

  • akit érdekel az internet, a hálózatok működése, tervezése, kivitelezése, üzemeltetése.
  • aki meg akarja ismerni a számítógép működését.
  • aki szeret számítógépet szerelni, programokat telepíteni.
  • akit érdekel a programozás.
  • aki piacképes szakmát akar szerezni.
  • aki szeret csapatban dolgozni.
  • akit érdekel a műszaki pálya.
  • aki szeret elmélyülten alkotni.
  • aki szeretne felsőoktatásban is továbbtanulni.

 Iskolánk a 2000-es évek eleje óta foglalkozik informatikai képzésekkel. Az eltelt időszakban megfelelő tapasztalatot szereztünk arra vonatkozóan, hogyan lehet megszerettetni a diákokkal az informatikavilágát. Iskolánk Kiskunfélegyházán egyedüli tagja a CISCO Hálózati Akadémia világméretű oktatási hálózatának, ezáltal biztosítjuk azt, hogy diákjaink mindig a legaktuálisabb, legkorszerűbb technológiákkal, tudással, eszközökkel ismerkedjenek meg. A képzés során diákjaink nem csak a technikusi oklevelet szerzik meg, hanem a CISCO CCNA tanúsítványt is. A CISCO Hálózati Akadémiai tagságnak köszönhetően olyan ismereteket tudunk adni diákjainknak, amik egyébként az oktatási piacon csak sok százezer forintos tanfolyamokon szerezhetők meg.

 Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy diákjaink a kor igényeit maximálisan kielégítő eszközökön tanuljanak. Az elmúlt évek során kialakítottunk és felújítottunk több informatikatermet, számos korszerű számítógépet szereztünk be, informatikatanáraink szakmai képzéseken vettek részt, így biztosítva van, hogy a diákok magasszintű képzésben vegyenek részt.

 A képzés szakmai tartalma megegyezik a 0005-ös tanulmányi terület tartalmával, a különbség a nyelvoktatás szintjében van. Ezen a tanulmányi területen valamennyi tantárgyat magyar nyelven tanulnak a diákok. Mivel nyelvtanáraink mind a két tanítási nyelvű, mind az általános képzésben is tanítanak, így ezen a tanulmányi területen is biztosítjuk a középfokú nyelvvizsgára történő felkészítést.

 A 9. és a 10. évfolyamon ágazati alapoktatásban vesz részt a tanuló, aminek az alábbiak a követelményei: az alapoktatás olyan általános és széleskörű tudás és képesség megszerzését biztosítja, ami egyaránt szükséges és hasznos minden ágazati szakmában betöltött munkakör esetén. Az alapoktatás végén a tanulók rálátással rendelkeznek az ágazat minden fontos részterületére, ami biztosítja számukra, hogy megalapozott döntést hozzanak arról, hogy melyik szakmában szeretnék folytatni a tanulmányaikat. Ennek megfelelően mindenki tisztában lesz alapszinten a számítógép és a mobil eszközök működésével, szükség esetén szétszed és összeszerel egy számítógépet, telepíti az operációs rendszert, otthoni vezetékes-és vezeték nélküli hálózatot állít be, elkészít egy weblapot, kisebb alkalmazásokat kódol, elektronikai kapcsolásokat állít össze, valamint betekintést nyer a mesterséges intelligencia és más jövőbe mutató technológiák felhasználási lehetőségeibe. Az alapvető szakmai készségeken túl kiemelt szerep jut az alapoktatásban a társas és kommunikációs készségek fejlesztésének is, a tanulók képessé válnak egymással együttműködve, csapatban, projekt alapon dolgozni. Az ágazati alapoktatás ágazati alapvizsgával zárul.

 A tanuló a sikeres ágazati alapvizsgát követően a szakképző intézményben külön felvételi eljárás nélkül folytathatja tanulmányait azzal, hogy az általa választott szakmáról az ágazati alapoktatás során az igazgató által meghatározott időszakon belül kell nyilatkoznia.

A sikeres ágazati alapvizsgát követően dönt a tanuló, hogy a szakirányú oktatásban melyik szakmát kívánja tanulni a 11-13. évfolyamon.

 Választható szakmák:

  • Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus (5 0612 12 02)
  • Szoftverfejlesztő és –tesztelő (5 0613 12 03).

 A képzés 12. évfolyamán magyar nyelv és irodalom, történelem és matematika tantárgyakból, a 13. évfolyamon idegen nyelv tantárgyból tesznek érettségi vizsgát a diákok. A 13. évfolyamon adnak számot tudásukról a technikusi vizsgán a tanulók, amely egyben emelt szintű érettséginek is megfelel, így többletpontra jogosít fel a felsőfokú felvételi eljárásban.

 A szakképzésbe történő belépés feltételei:

Iskolai előképzettség: Alapfokú iskolai végzettség

Alkalmassági követelmények:

Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

A tanulmányi terület képzési programja intézményünkben

 A tanulmányi területre vonatkozó központi szabályozók:

© 2019 PG

Please publish modules in offcanvas position.