logo150

Kapcsolat
Amennyiben kérdése van, kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével küldje el nekünk.
1-min.jpg
2-min.jpg

kompetencia

eredményeink

továbbtanulás

Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus

Informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus (5 0612 12 02)

A sikeres ágazati alapvizsgát követően az informatika és távközlés ágazatban tanuló diákok választhatják az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmát. A szakirányú oktatás a 11-13. évfolyamon valósul meg és technikusi vizsgával zárul, amely egyben emelt szintű érettséginek is számít. A gyakorlati képzés szakképzési munkaszerződéssel a duális képzőhelyen vagy az iskola jól felszerelt számítógépes laborjaiban kerül megvalósításra.

A szakmát azoknak ajánljuk, akik az informatika területén kívánnak elhelyezkedni a jövőben akár az üzemeltetés, akár a fejlesztés területén. A szakmát megszerzők a munkakörök széles körét lesznek képesek betölteni a rendszergazdai feladatok területétől, a hálózatok megtervezésén, kiépítésén, üzemeltetésén át, a honlapkészítés elvégzéséig.

A szakmát megszerzők kiemelkedően jó alapot kapnak a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez bármilyen műszaki irányba is kívánnak továbbtanulni, hiszen a műszaki területek mindegyikén jelentős mértékben megtalálható az informatika. A szakirányú képzés során megszerzett széleskörű ismeretek kiváló alapot adnak ahhoz, hogy akár gazdasági, akár műszaki vagy egyéb informatikához szorosan kapcsolódó szakot válasszanak diákjaink a felsőoktatási intézményekben.

Az elmúlt években az informatika tanulmányi területen végzett PG-s diákok a következő egyetemeken folytatták tanulmányaikat (a felsorolás közel sem teljes): NJE – GAMF (mérnökinformatika), ELTE – PPK: sport- és rekreációszervezés, BGE (kereskedelem és marketing), BGE (gazdasági informatikus), BGE (nemzetközi gazdálkodás), SZTE (angol-testnevelés), SZTE (programtervező informatikus) SZTE (mérnökinformatikus), SZT (anglisztika), SZTE (gyógytornász), Óbudai Egyetem (mérnökinformatikus), Metropolitan Egyetem (HR), …

Az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus az alábbi feladatokat látja el:

  • Informatikai, illetve hálózati ismeretei birtokában csapatban és önállóan dolgozva kis-és közepes méretű hálózatok tervezésében, telepítésében és üzemeltetésében vesz részt.
  • Együttműködik a rendszerszervezőkkel, szoftverfejlesztőkkel, egyszerűbb problémákat az internetet felhasználva önállóan megold.
  • Felelősségi körébe tartozhat többek között a vállalatnál működő, illetve felhőszolgáltatásként igénybe vett informatikai hálózati eszközök, különböző operációs rendszerű szerverek és munkaállomások, alkalmazások összehangolt működésének és frissítésének biztosítása, a felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódás biztosítása.
  • Segítséget nyújt kollégáinak alkalmazások használatában, alkalmazás üzemeltetési feladatokat lát el.
  • Projektek keretében informatikai biztonsági eszközöket, tűzfalakat, vírusvédelmi szoftvereket telepít és konfigurál, virtualizált kiszolgálói környezetet üzemeltet.
  • Programozási alapismeretek birtokában, alkalmazói, illetve webes feladatokat old meg, webes kiszolgálói rendszert üzemeltet, adatbázisokat kezel.
  • Szakmai témákban hatékonyan kommunikál magyarul és angolul egyaránt.

A végzettséggel betölthető munkakörök: számítógéphálózat-és rendszertechnikus, informatikus rendszergazda, rendszerüzemeltető, rendszerelemző, hálózat- és multimédia fejlesztő, webmenedzser, weboldal adminisztrátor, stb.

© 2019 PG

Please publish modules in offcanvas position.