logo150

Kapcsolat
Amennyiben kérdése van, kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével küldje el nekünk.
3b.jpg
3a.jpg

kompetencia

eredményeink

továbbtanulás

Gépgyártás-technológiai technikus

Gépgyártás-technológiai technikus (5 0715 10 06)

A sikeres ágazati alapvizsgát követően a gépészet ágazatban tanuló diákok választhatják a gépgyártás-technológiai technikus szakmát. A szakirányú oktatás a 11-13. évfolyamon valósul meg és technikusi vizsgával zárul, amely egyben emelt szintű érettséginek is számít. A gyakorlati képzés szakképzési munkaszerződéssel a duális képzőhelyen vagy az iskola jól felszerelt tanműhelyében kerül megvalósításra.

A szakmát azoknak ajánljuk, akik a számos kiskunfélegyházi és környékbeli gépipari vállalat egyikénél kívánnak elhelyezkedni. A szakmát megszerzők a munkakörök széles körét lesznek képesek betölteni a karbantartás területétől, a minőségellenőrzésen át, a gyártástervezési feladatok elvégzéséig.

A szakmát megszerzők kiemelkedően jó alapot kapnak a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez bármilyen műszaki irányba is kívánnak továbbtanulni. Az elmúlt években ezen a tanulmányi területen végzett PG-s diákok a következő egyetemeken folytatták tanulmányaikat (a felsorolás közel sem teljes): NJE – GAMF (gépészmérnök), Bécs – Műszaki Egyetem, NJE – GAMF (informatika), Széchenyi István Egyetem (gépészmérnök), Óbudai Egyetem (Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar), SZTE (élelmiszermérnök), Dunaújvárosi Egyetem (gépészmérnök), BME (gépészmérnök), …

A gépgyártás-technológiai technikus az alábbi feladatokat látja el:

  • Műszaki rajz alapján, megtervezi az adott alkatrész forgácsolással, vagy forgácsnélküli alakítással való gyártását, meghatározva az ehhez szükséges gépeket, eszközöket és technológiai paramétereket.
  • Technológiai tervezéshez használja a szükséges műszaki táblázatokat és CAD/CAM szoftvert használ.
  • Kézi és hagyományos gépi megmunkálással munkadarabot állít elő.
  • CNC vezérlésű gépet kezel, felszerszámoz és azt követően alkatrészt gyárt.
  • Egyszerűbb alkatrészek gyártására CNC programot ír és tesztel.
  • Méreteket ellenőriz, azt mérési jegyzőkönyvben dokumentálja. Hiba esetén korrekciózásokat hajt végre.
  • Gépek, műszaki rendszerek, pneumatikus és hidraulikus egységek üzemeltetését felügyeli, beállításukat és karbantartásukat elvégzi, szükség esetén intézkedik a javításról.
  • PLC vezérlőfelületet kezel.
  • Robotot üzemeltet, működését felügyeli.
  • Gyártás-és javítástechnikai, valamint gépi adatokat felvételez, értékel.

A végzettséggel betölthető munkakörök: műszaki vezető, műszaki rajzoló, minőségellenőr, CNC programozó, CNC gépbeállító, PLC programozó, gépszerelő, gépi forgácsoló, gyártástervező, technológus, stb.

© 2019 PG

Please publish modules in offcanvas position.